Hlavní je neotálet

Rozhovor s klinickou onkoložkou a lékařkou naší kliniky MVDr. Lenkou Voštovou o léčbě a výskytu nádorových onemocnění u psů.

tall-dsc392400001.jpg

 

 

 

V případě, že u svého čtyřnohého přítele na těle objevíte neobvyklý útvar nebo bouličku, to nejlepší, co můžete udělat, je neotálet a vydat se urychleně do veterinární ordinace. Stejně tak jako u lidských pacientů, i u těch zvířecích o úspěšnosti onkologické léčby rozhoduje často čas. S paní doktorkou Lenkou Voštovou z kliniky Regia Vet jsme si povídali o tom, kdy zpozornět a jak co nejdříve rozeznat hrozbu nádorového onemocnění.

Které druhy nádorů se u psů vyskytují nejčastěji?

Mezi nejčastější patří skupina onemocnění lymfatické tkáně, takzvaných lymfomů. Je to nádorové onemocnění lymfatického systému – mízních uzlin, míznic, které však může postihnout jakýkoli orgán či tkáň v těle. Nejobvyklejší forma lymfomu se u zvířat projevuje zvětšením mízních uzlin, vytvoří se boule pod čelistí, před lopatkami nebo na zadní straně stehen, kterých si může majitel sám všimnout při hraní nebo mazlení. Jsou-li však tímto druhem nemoci postiženy pouze vnitřní orgány, majitel třeba zaznamená jen snížený apetit, hubnutí nebo zvýšený příjem tekutin svého zvířete.

Jaké jiné časté nádory psů léčíte?

Druhou skupinu často se vyskytujících onkologických onemocnění je skupina takzvaných solidních nádorů, kdy se v těle nachází větší či menší ucelený novotvar. Majitel jej může vypozorovat kdekoliv na těle nebo může u svého zvířete zaznamenat pouze symptomy, které onemocnění působí a které jsou velmi pestré. Příznaky se mohou projevovat od hubnutí až po zvětšení bříška nebo od frkání z jedné nosní dírky až po celkovou změnu chování.

Asi úplně nejčastějšími nádory z této skupiny jsou tumory mléčné žlázy u fenek. Když lidé hladí fenku na bříšku a najdou bouličku, ať už velikosti hrášku nebo vlašského ořechu, měli by se k veterináři vypravit ihned, protože zhruba polovina těchto nádorů je zhoubných, u koček ještě více. Dále sem řadíme mastocytomy, nádory vyskytující se obvykle na kůži a v podkoží kdekoliv po těle. Mohou vypadat jako bradavička, tuková bulka nebo i zánět kůže.  U lidí často zmiňované nebezpečné melanomy kůže se u psů vyskytují v dutině ústní nebo pod drápy. U velkých plemen se často setkáváme s osteosarkomy, nádory kostí, nejčastěji na kostech končetin, ale mohou se objevit i na páteři nebo lebce. Sarkomy obecně jsou skupinou nádorů, vyskytujících se i v dalších tkáních jako například chrupavkách, svalech, povázkách či nervech. Častými nádory jsou také karcinomy análních žlázek, prostaty či močového měchýře. Nemusí být na první pohled patrné a na jejich přítomnost nás mohou upozornit abnormální projevy například namáhavé, časté nebo bolestivé vylučování nebo krev v moči.

Čím se veterinář zabývá nejdříve, když do jeho ordinace dorazí pacient s podezřením na onkologické onemocnění?

Zvíře po příchodu do ordinace klinicky vyšetříme a prohlédneme mízní uzliny. U podezření na určitý druh nádorů můžeme již při první návštěvě v ordinaci provést aspirační cytologii, kdy z nalezeného novotvaru odebereme tenkou jehličkou vzorek buněk, která nám může povědět více o druhu nádoru. Pro zvíře není zákrok více bolestivý než běžné očkování. Bohužel ale existují i nádory, u kterých tento postup není možné využít, a pro bližší určení diagnózy potřebujeme pacienta objednat na diagnostické vyšetření s odběrem vzorů v celkové anestezii.

Majitelé se často obávají operace. Oprávněně?

Někdy ano, někdy ne... Rozhodnutí operovat musí vždy být tou nejlepší volbou pro daného pacienta ve srovnání s jinými postupy léčby. Cílem operace je odstranění nádoru nebo jeho části a získání vzorků pro detailní histologické vyšetření, které nám následně umožní cílenější a účinnější léčbu. Každému chirurgickému výkonu předchází předoperační vyšetření, pečlivé klinické vyšetření, sonografie břišních orgánů, rentgeny hrudníku a vyšetření krve, které rizika komplikací minimalizuje, nikdy je ale nevyloučí zcela.

A co mýty okolo anestezie?

Anestezie by se jistě neměla bagatelizovat, ale v průběhu operace je u nás samozřejmostí použití anesteziologického přístroje, ventilátoru pro umělou plicní ventilaci a monitoru životních funkcí, pomocí kterého je sledována srdeční a dechová činnost, tlak a teplota pacienta. Pokud zvířátko předoperačně vyšetříme a víme, na co se máme připravit, třeba v případě kardiaka nebo epileptika, umíme anestezii přizpůsobit situaci a snížíme tak riziko možných problémů na minimum. A ani věk pacienta není důvodem, proč nepřistoupit k operaci, pro zákrok jsou jediné limitující zdravotní problémy. Vyšší věk není sám o sobě nemoc.

Jaká plemena psů do ordinace s onkologickými problémy přicházejí nejčastěji?

Jsou to zlatí retrívři, labradorští retrívři, jorkširští teriéři nebo bíglové, běžně ale i kříženci. Je to ale z velké části dáno četností těchto plemen v populaci. Obří plemena psů, jako jsou mastinové, vlkodavové, dogy nebo leonbergeři trpí osteosarkomy a knírači jsou zase typickými pacienty s melanomy. Další rasy psů, které onkologická onemocnění trápí více, jsou boxeři, bulteriéři, šarpejové nebo bernští salašničtí psi. U koček není plemenná predispozice tak vyhraněná.

 

Anketa