Přípravky pro zmírnění stresu zvířat

Oslavy závěrečných dní a hodin roku mohou přinášet našim čtyřnohým kamarádům mnoho nepříjemných chvil a stresu. Jak tedy nejlépe ochránit psy a kočky před extrémním hlukem a záblesky z petard a ohňostrojů?

tall-wwdsc59610000301-732.jpg

 

Přípravky, které pomáhají zvířatům lépe zvládat stres, můžeme rozdělit do dvou základních skupin:

  • přírodní preparáty
  • léčiva - veterinární léčivé přípravky

 

Přírodní preparáty

Jedná se o preparáty, které jsou volně k zakoupení bez předepsaného receptu lékařem. Hlavní účinnou složkou těchto přípravků je přírodní látka, která ovlivňuje psychický stav zvířete tím, že mírní stres a pomáhá ho tak zvířeti lépe zvládat.

Preparáty neovlivňují vědomí pacienta ve smyslu navození útlumu, spavosti nebo dezorientace, nemají tedy žádný sedativní (utlumující) efekt. Jsou zcela bezpečné a vhodné i pro nemocné pacienty a prakticky jimi není možné zvíře předávkovat. Nelze od nich však očekávat plnou eliminaci stresu, který je v některých případech tak veliký (jako například silvestrovské veselí), že je jejich efekt sotva pozorovatelný.

Mezi přírodní preparáty patří ty, které se podávají perorálně (do tlamy) ve formě tablet, tekutin nebo formou speciálních veterinárních krmiv. Dále mezi tyto přípravky řadíme takové, které zvíře vnímá čichem - tzv. feromony.

Feromonové přírodní přípravky

Psi a kočky mají své vlastní feromonové přípravky lišící se podle druhu zvířete. Jejich společnou výhodou je především to, že pro jejich aplikaci není nutné se zvířetem nijak fyzicky manipulovat, protože někdy může být opravdu problém podat samotnou tabletu. Zejména pro kočky je to extrémně stresující aktivita.

Feromony se vyrábějí ve formě odpařovačů do zásuvky, sprejů a obojků. Jedná se například o:

ADAPTIL

Obsahuje syntetickou kopii psího uklidňujícího feromonu, který vylučují feny po porodu. Jedná se o komunikační signál, který vyvolává u psů jakéhokoliv věku pocit bezpečí a klidu.

FELIWAY classic

Obsahuje syntetickou kopii kočičího tvářového feromonu. Tento feromon za sebou kočky zanechávají, když se otírají o různé předměty nebo i jiné živé tvory. Dávají tím najevo, že se cítí ve svém domácím prostředí pohodlně a bezpečně.

Perorální přírodní přípravky (do tlamky zvířete)

Obsahují účinné látky na bázi aminokyselin (např. L-tryptofan nebo L-theanin) nebo na bázi bílkovin odvozených od bílkovin mleziva tzv. kolostrálních proteinů (např. alfa-kasozepin nebo komplex kolostra C3). Všechny tyto látky různými způsoby a mechanismy ovlivňují přenos nervového vzruchu v mozku a hladiny některých látek v mozku jako serotonin, dopamin, GABA atd. Tímto působením snižují míru stresu a navozují u pacienta relaxaci a pohodu. Existují také speciální veterinární krmiva, která dokáží kombinovat obě tyto složky.

ZYLKÉNE

Bylo zjištěno, že některé z kolostrálních proteinů mají uklidňující účinky na mozek sajících mláďat a jedna z těchto bílkovin - alfa-kasozepin se dnes využívá k mírnění stresu u zvířat. Alfa-kasozepin se získává z mléčného proteinu zvaného kasein. Výzkumy ukazují, že alfa-kasozepin snižuje strach podobným způsobem jako diazepam (utišující lék, takzvaný trankvilizér). Na rozdíl od diazepamu, je však Zylkéne zcela bezpečný a je:

  • dobře snášen (vedlejší účinky nejsou známy)
  • chutný (velmi dobře přijímám kočkami)
  • hypoalergenní
  • neobsahuje laktózu
  • neobsahuje konzervační látky

Zylkéne se prodává ve formě kapslí, které se jednoduše otevírají a obsahují prášek, který se přimíchává do krmiva. Doporučujeme podávat minimálně 1-2 dny před očekávanou událostí. Při dlouhodobých potížích se stresem by se měl Zylkène podávat nejprve po dobu 1 - 2 měsíců nebo i déle, pokud je to možné. Celoživotní užívání je možné.

ALAVIS CALMING (pro psa a kočky) a ALAVIS CALMING EXTRA SILNÝ (pro velké psy)

Přípravek ve formě pamlsku, kombinuje komplex kolostrálních proteinů s aminokyselinou L-theaninem. Vyznačuje se rychlým nástupem účinku, lze podat 30-60 minut před očekávanou událostí. Podává se 1x denně. Doba podávání není omezena.

Léčiva - veterinární léčivé přípravky

Tyto přípravky je možné vydat pouze na lékařský předpis. Jejich účinné látky mohou ovlivňovat řadu fyziologických funkcí pacienta (vědomí, krevní tlak, funkce srdce a podobně) a podat zvířeti je lze pouze po konzultaci s lékařem. Vhodnost toho kterého léčiva pro konkrétního pacienta vždy určí veterinární lékař.

Nejčastěji používanými léčivy proti stresu při silvestrovských ohňostrojích jsou tzv. sedativa. Jedná se o léky s tlumivým účinkem na vědomí, způsobují ospalost až spánek. Lze je použít u zvířat extrémně stresovaných, u kterých selhávají jiná opatření proti stresu (chovatelská opatření, přírodní přípravky). Někdy však mohou vyvolávat paradoxní reakci, kdy místo útlumu dojde k excitaci (rozrušení). Běžně se používají v rámci anesteziologických protokolů.

Mezi tato léčiva patří např. Diazepam, acepromazin (známý jako veterinární léčivo Sedalin) nebo dexmedetomidin (veterinární léčivo Sileo). Po podání výše zmíněných léčiv musí být pacient vždy pod dozorem, neměl by zůstat sám.

SILEO GEL PRO PSY

Přípravek Sileo gel se poněkud vymyká výše zmíněným vlastnostem, a to především z hlediska tlumivého vlivu na vědomí. Je označován jako nesedativní anxiolytikum. Ačkoliv, pokud se podá dexmedetomin injekčně, působí jako sedativum, pokud se ale aplikuje jako gel na sliznici dutiny ústní, tak se projeví primárně jeho anxiolytické účinky - tedy účinky PROTI STRACHU Z HLUKU. Je tedy vhodný při jakýchkoliv hlučných událostech, které vyvolávají u psů stres.

Gel se aplikuje na sliznici dutiny ústní do tvářové kapsy (mezi dáseň a lícní stěnu horního pysku psa). Důležité je nepodat lék až na kořen jazyka, protože při spolknutí gel neúčinkuje. Výrobce doporučuje při manipulaci s přípravkem použít rukavice, aby nedošlo k náhodnému vstřebání přes kůži majitele.

Nástup účinku je za 15-60 min po podání a délka trvání účinku 2-3 hodiny. Sileo lze opakovaně aplikovat až 5x v intervalu minimálně 2 a více hodin.

Velmi důležité je nepřekračovat dávkování, jinak se mohou projevit tlumivé účinky na vědomí zvířete a další nežádoucí účinky. Výjimečně se však i při správné dávce může u psa objevit ospalost, sedace, nebo zvracení. Sileo je kontraindikováno (není dovoleno podávat) u psů s vážným onemocněním srdce nebo vážným systémovým onemocněním (např. onemocnění jater a ledvin). Pro kočky není přípravek schválen.

 

Anketa